Ce este impamantarea?
In termeni simpli, impamantarea inseamna legarea la pamant a unui element conductor la sol printr-o cale conductoare. Procesul este realizat prin impamantarea partilor metalice care nu transporta tensiune electrica, dar ar putea transporta in cazul aparitiei unei defectiuni (deteriorarea izolatiei unui conductor ce intra in contact cu partea metalica a masinii de spalat, frigiderului, utilajului de productie, etc.).
De ce avem nevoie de impamantare?
- Principalul motiv pentru care impamantarea instalatilor electrice este necesara il reprezinta siguranta oamenilor sau a altor fiinte vii impotriva atingerilor periculoase.
- Un al doilea motiv pentru care impamantarea instalatilor electrice este necesara il reprezinta protectia impotriva altor supratensiuni sau descarcari electrice atmosferice.
Tipuri de instalatii de legare la pamant
- naturale, cand electrozii aflati in contact cu pamantul sunt reprezentati de armatura metalica a fundatiei sau de elementele metalice ale instalatiilor cladirii;
- artificiale, cand electrozii sunt montati special pentru distribuirea curentului electric spre sol. Priza de pamant artificiala se conecteaza la priza naturala a cladirii.
Realizarea instalatiei de legare la pamant
Realizarea unei prize de impamantare se efectueaza doar de firme autorizate de catre Autoritatea Natonala de Reglementare in Energie – ANRE. Dupa realizarea prizei de impamantare, aceasta trebuie verificata si intretinuta periodic. Periodicitatea masuratorilor de impamantare se face cel putin o data pe an la retelele generale de legare la pamant (o data pe timp umend si o data pe timp uscat)sau de cel putin de 2 ori pe an la instalatiile subterane si in instalatiile locale de legare la pamant.